Isofix autostoel

Artikelen 1 tot 36 van 114 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Artikelen 1 tot 36 van 114 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

De ISOFIX autostoel is, zoals de naam al zegt, vormgegeven volgens het ISOFIX systeem. ISOFIX is een gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoelen en wordt wereldwijd toegepast. Veel nieuwe auto’s zijn dan ook standaard uitgerust met dit systeem. Dit komt niet in de laatste plaats omdat volgens de nieuwste Europese wetgeving dit systeem verplicht is om te gebruiken bij autostoelen voor baby’s en peuters. Het ISOFIX systeem in auto’s bestaat uit 2 bevestigingspunten (haken), die tussen de zitting van de achterbank en de rugleuning in zitten. Omdat deze 2 bevestigingspunten met de carrosserie van je auto verbonden zijn, zet je de autostoel altijd stevig vast.

ISOFIX autostoel maakt gordels overbodig

Alvorens een autostoel met ISOFIX aan te schaffen, is het raadzaam om eerst de handleiding van je auto te checken. Daardoor weet je zeker of de stoel met dit systeem ook in jouw auto past. Is dit daadwerkelijk het geval, dan zijn autogordels overbodig als je de autostoel in je auto bevestigt. Bovendien is de bevestiging zeer eenvoudig. Dit heeft als voordeel dat de kans op bedieningsfouten drastisch verminderd wordt. Je kind is vervolgens beter beschermd omdat de autostoel rechtstreeks aan de carrosserie wordt bevestigd. Daarnaast ben je voor de positionering van de ISOFIX autostoel niet afhankelijk van de bevestigingspunten van de veiligheidsgordels.

Hoe het ISOFIX systeem werkt

Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van het ISOFIX systeem. Dit is afhankelijk van de keuze voor de autostoel. Zo kun je sommige autostoelen op de zogeheten ISOFIX base bevestigen. Ook zijn er autostoelen waaraan de ISOFIX connectoren al direct bevestigd zijn. Ongeacht het type autostoel zijn er echter altijd 3 ISOFIX punten. Dit zijn de twee ISOFIX connectoren die passen op de bevestigingspunten tussen de zitting van de achterbank en de rugleuning en een derde ISOFIX punt. Dit derde punt is een Top Tether bevestigingsband of een ISOFIX autostoel punt voor de afsteunpoot.

Top Tether bevestigingsband ISOFIX

De Top Tether band moet worden bevestigd achterop de rugleuning van de autostoel of aan een punt in de kofferbak van je auto. Bij de meeste nieuwe auto’s vind je dit aangegeven door middel van het logo van Top Tether in de vorm van een anker. Het is belangrijk dat je er bij de bevestiging goed op let dat de haak van de Top Tether band op de juiste manier vastzit aan het ankerpunt. Alleen zo zorg je voor een stevige bevestiging van dit derde ISOFIX punt.

Let bij de afsteunpoot op bergruimte in de autovloer

Kies je bij de ISOFIX autostoel voor een afsteunpoot als derde punt, dan staat deze op de autovloer. Daarbij is het belangrijk dat de poot stevig staat zodat er voldoende steun geboden kan worden. Let er daarbij op, of er bij het gebruik van een afsteunpoot bergruimte in de autovloer zit. Is dit daadwerkelijk het geval, dan is het verstandig om eerst goed de handleiding van je auto te lezen. Daarin staat namelijk of je de bergruimte van je autovloer in combinatie met de afsteunpoot moet gebruiken.